Comunicat de presă

Ca urmare a numeroaselor articole din presă pe tema HIV/SIDA, dar mai ales ca urmare a evoluţiilor negative din acest domeniu, UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) doreşte să facă o serie de precizări necesare pentru înţelegerea corectă a situaţiei HIV/SIDA din România. În România, peste 6000 de persoane au acces gratuit la tratamentul antiretroviral şi pentru infecţiile oportuniste. Tratamentul antiretroviral, când este bine administrat şi monitorizat, ameliorează calitatea vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA şi favorizează acceptarea socială a maladiei, reducând riscul stigmatizării şi discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA şi favorizează testarea voluntară, fapt ce permite o abordare precoce, şi deci mai eficace a bolii.

Scopul „Subprogramului  naţional de sănătate comunitară şi sănătate publică 1.2 – Supravegherea şi controlul infecţiilor HIV/SIDA” este „îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea speranţei de viaţă a persoanelor infectate HIV/SIDA, prin menţinerea sistemului imunitar al acestora la nivel protector faţă de infecţiile oportuniste”. Acest nivel nu poate fi atins decât prin „asigurarea în spital şi ambulatoriu a medicamentelor antiretrovirale şi pentru infecţiile asociate persoanelor cu infecţie HIV/SIDA si post-expunere” aşa cum arată de altfel obiectivul acestui program naţional de sănătate.

Sesizările primite de UNOPA relativ la accesul pacienţilor HIV/SIDA la tratament antiretroviral arată că existenţa pe hârtie a unui astfel de program de sănătate nu este suficientă pentru mobilizarea resurselor necesare aplicării lui efective.
Pacienţii HIV/SIDA din Constanţa, Galaţi, Suceava, Bacău, Neamţ şi Bârlad, se confruntă cu lipsa unor medicamente antiretrovirale (ARV) ca: Combivir, Stocrin, Ziagen, Epivir, Viramune, Abacavir, Amprenavir, Norvir sau Videx.

Cauzele identificate de organizaţiile membre UNOPA din judeţele menţionate sunt:
– Alocarea de fonduri insuficiente pentru aprovizionarea spitalelor la nivelul necesarului de medicamente antiretrovirale (pentru luna Martie, din cele 10 miliarde necesare pentru tratamentul ARV în judeţul Constanţa, au fost alocate doar 7 miliarde, iar la Bacău, din cele 4,3 miliarde au fost alocate 3,3 miliarde)
– Creşterea numărului de pacienţi în tratament ARV şi schimbarea schemelor de tratament nu sunt susţinute de alocarea unor resurse financiare corespunzătoare.
Precizăm că întreruperea tratamentului ARV sau administrarea unor scheme de tratament incomplete prezintă un risc grav pentru pacienţii HIV/SIDA, deoarece poate conduce la:
– creşterea încărcăturii virale în defavoarea creşterii imunităţii organismului,
– dezvoltarea rezistentei la medicamentul administrat necorespunzător,
– deteriorarea stării de sănătate,
– decesul persoanei afectate de HIV/SIDA.
În aceste condiţii, UNOPA atrage atenţia autorităţilor responsabile că situaţia actuală a tratamentului ARV este inadmisibilă, mai ales în condiţiile în care România este considerată un exemplu în domeniu pentru Europa Centrală şi de Est. Prin ne-alocarea fondurilor necesare tratamentului antiretroviral din judeţele sus-menţionate se face de fapt economie cu preţul sănătăţii şi chiar al vieţii a sute, chiar mii de pacienţi, majoritatea lor fiind copii şi tineri infectaţi în cadrul sistemului sanitar!
O situaţie cu totul deosebită ne-a fost transmisă de asociaţia membr㠓Fundiţa Roşie” din Piatra Neamţ, prin care am aflat că Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Neamţ a eliberat pacienţilor medicamente ARV expirate şi a refuzat să administreze tratament antiretroviral unor pacienţi de etnie Romă.
În concluzie dorim să sesizăm factorii responsabili pentru a lua măsuri de urgenţă şi să re-aducem în atenţia Primului-ministru problema numirii oficiale a Preşedintelui Comisiei Naţionale Multisectoriale HIV/SIDA, organism inter-ministerial responsabil cu punerea în aplicare a Strategiei Naţionale HIV/SIDA şi cu rezolvarea şi prevenirea cazurilor de tipul celor menţionate. Numai împreună putem reuşi să luptăm eficient împotriva HIV/SIDA!
Echipa executivă UNOPA

Persoane de contact:
Cristina BUCATĂ – director executiv
E-mail: unopa@en.unopa.ro
Octav POPESCU – Coordonator proiect
E-mail: octav.popescu@en.unopa.ro
Tel/fax: 21-2109089





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.