E ceva ce nu stii despre mine…

La 3 ani, bunica mi-a zis ca am hepatita. La 6 ani,  am aflat ca am altceva

PE CÂND SI EU MA NASTEAM, MII DE COPII ERAU INFECTATI CU HIV INCA DIN MATERNITATI. EI AU CRESCUT CU ETICHETA SIDA SI NIMENI NU S-A GÂNDIT LA NEVINOVATIA LOR. AU PARINTI SANATOSI, NU S-AU DROGAT, AU PLANURI SI IUBIRI. AU 20 DE ANI. AU DE PARTEA LOR TRATAMENTE EFICIENTE SI IMPOTRIVA, LUMEA TOATA.

Cât timp am lucrat pentru acest reportaj, am discutat enorm despre el. Am atras privirile de fiecare data când m-am asezat la o terasa si, la masa mea, s-a pronuntat cuvântul HIV. Am rererescris un text alambicat, din care nimeni nu ar fi inteles nimic, era ceva intre tratat de medicina si ditamai dosarul cu marturii pe un subiect tabu. In cele din urma (e ziua dinaintea predarii, mâine revista pleaca la tipar!), am ales sa arunc toata documentatia si sa torn pe pagina tot ce m-a tulburat, revoltat, emotionat, inspaimântat, impresionat pâna peste cap. Initial, am fost la o conferinta de presa, la Novotel, unde am aflat istoria HIV-ului in România (sau macar tot ce poate fi facut public!) si ultimele noutati medicale. Acolo, l-am intâlnit prima data pe Alin si am plecat cu gândul ca, in locul lui sau al celor ca el, ar fi putut fi copiii mamei mele sau ai oricarei alte femei care a nascut in anii ’87-’90, in România.

Sa ne cunoastem!
Alin s-a nascut in anul 1988, intr-o localitate din sudul României. A invatat literele inainte de a merge la scoala si s-a deprins tot singur, adolescent fiind, cu web-designul. Are in sânge ceva de autodidact si un virus pastrat in limite nedetectabile: virusul HIV. Si una, si alta l-au insotit de mic. L-am intâlnit de 4 ori. Marinela Mola este presedinta asociatiei „Viata si Speranta“ din Giurgiu si vicepresedinta Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), cu sediul in Bucuresti. A fost femeie de marinar, iar pentru cei 60 de tineri din asociatia pe care o conduce are o atitudine materna. Bineinteles ca ii numeste „copiii mei“. Viitoarea mamica este o tânara seropozitiva insarcinata in luna a 8-a, are 20 de ani, un sot sanatos, mi-a scris despre ce inseamna pentru ea sarcina si despre atitudinile medicilor atunci când o pacienta nedetectabila alege sa-si foloseasca dreptul de a naste. Printre rândurile ei, se imbârligau fericirea si revolta. De la ei am aflat tot ce va voi spune si inca de 30 de ori pe atât!

O fetita manânca gândaci
Intr-o dimineata, am ajuns la Giurgiu. Ma intorceam in disperatii ani ’90, când se faceau primele depistari cu HIV, intr-o Românie proaspat capitalista, in care nu se stia mai nimic despre virus. Nenumarate cazuri la copiii nascuti in perioada ’87-’90, provenind din familii sanatoase. In anii ‘90, sunt mii de parinti ce se asteapta sa-si piarda copiii de la o zi la alta sau in câtiva ani (cu vreo 3.000 asta s-a si intâmplat!).

Nici gând sa ia la intrebari statul român, desi era clar, ei, oameni sanatosi, aveau copii bolnavi, era un fenomen national. In anii aia, aflase si Alin ca ar avea hepatita, dar literele vor spulbera misterul! Insa acum sunt la Giurgiu. Dna Mola ma conduce pe coridoare intortocheate spre o lume de care pâna mai ieri nu aveam habar. Scoate la iveala personaje reale, ca dintr-o fictiune ce te marcheaza. Cum e fetita care s-a furisat in spatele blocului sa inghita insecte. S-a ghemuit in iarba, acolo are sa o gaseasca mama ei. Se zvonea ca un medic din Bucuresti vindeca HIV-ul cu un tratament pe baza de insecte, ea a aflat deja ca are HIV, prietenii de la „Clinica de zi“ din Giurgiu sunt la Bucuresti, la medicul ala; poate ca se vor intoarce sanatosi, dar parintii ei nu au vrut sa o duca, sunt de alta religie si sunt convinsi ca tratamentul ARV e cel mai potrivit. Insa ea crede in vraciul ala, ea crede in orice, se agata de orice speranta, oricât de iluziorie. E unul din cei 10.000 de copii infectati cu HIV in sistemul sanitar in anii ’87-’90 in România. Astazi, fetita prinsa mâncând gândaci pe ascuns are 20 de ani. Este unul din cei 7.000 de pacienti nedetectabili: in sângele ei, cantitatea de virus nu depaseste 50 de copii ale virusului pe 1 ml de sânge.

Este o tânara care inghite zilnic 15-20 de pastile si, la fel de zilnic, isi injecteaza in burta sau in picior acelasi tratament ARV, cu care a crescut de când se stie. Trebuie ca deja a incercat diverse scheme. Despre tratamente vorbeste toata lumea, dar copiii astia au o viata dincolo de ele, in care se lupta pentru orice drept, in care sunt creativi, studenti, angajati, indragostiti, cu rezultate sau cu doua clase, revoltati sau fericiti, neacceptati de cei ce nu au inteles ca HIV-ul nu se transmite precum gripa. Si ei au fost la scoala. Intr-un an, un baiat a fost lasat corigent la 6 materii. Repetent. Dna Mola a mers atunci la profesori asa cum de atâtea ori a mers la prefecturi, la primarii, in scoli, la guvern, daca a fost cazul. L-au trecut vreo trei, insa profesoara de româna i-a cerut foaia de transfer la alta scoala, in schimbul unui 5 banal, iar parintii lui nu au vrut sa faca niciun scandal, si-au transferat copilul, care n-a mai trait decât vreo 2-3 ani. Ii pare rau ca-mi vorbeste despre el. Insa in alte parti a fost mai rau. La Resita, elevii seropozitivi au format o clasa speciala, pe care dascalii au repartizat-o intr-o magazie. „Acolo a fost durere. Nu. Chiar nu am lasat sa se intâmple asta, dar am avut tineri care au fost dati afara de invatator, de parintii celorlalti copii. Unii dintre ei au luptat cu universul si au mers mai departe, altii au cedat si au ramas cu doua clase, iar acum incercam sa-i reintegram prin programul scolar A DOUA SANSA, sa aiba macar 8 clase.“

Ca si cum spitalizarile, complicatiile, tratamentele nu i-ar fi incurcat deja destul, trebuia sa intervina si mâna societatii… Ca nu e de ajuns sa inveti pe brânci pentru capacitate, sa iei un 9 la simularea de la geografie, sa tragi si mai tare pentru zecele final, dar, in loc de examen, sa te prezinti in ziua aia la spital pentru o complicatie survenita in urma schimbarii unei scheme de tratament. Sa fii inconstient, la terapie intensiva, cu injectabilul din 6 in 6 ore, sa nu mai stii ce si cum, in timp ce colegii tai dau chefuri ca au intrat la liceu si pleaca in vacante super tari. De ce, ma, Alin, ai facut ceva rau? Da, asa este, cine te-a pus sa te nasti in ’88, intr-un oras din România… Gata cu trecutul! Au fost ani grei, când sperantele erau mici, disperarea maxima, nu exista consiliere psihologica, nu ajungeau tratamentele gratuite. Astazi, tratamentele au evoluat, se distribuie gratuit in tara, persoanele seropozitive pot trai cât noi toti. Dar cum traiesc ei? Mentalitatile progreseaza mai lent decât stiinta.

Un baiat sero+ iubeste o fata sero-. Si invers.
Plecasem din Giurgiu, dar ma urmareau cuvintele dnei Mola: „Stii ce zic multi? «Eu de ce sa ma duc la facultate? Cât mai traiesc eu?» Multi nici n-au fost invatati sa vrea mai mult.“ Altii sunt studenti, din cateogria celor care „s-au luptat cu universul“ si au mers mai departe. Cu Alin ma mai intâlnisem intr-o dupa-amiaza de marti, eu intârziasem, el trebuia sa plece in orasul lui sa-si dea teza la româna. Asa e el, tot timpul pe drumuri. I-am spus despre reviste, el mi-a spus despre profesionala pe care o termina anul asta, caci complicatia aia de pe vremea capacitatii l-a facut sa piarda doi ani, impartiti intre spital si casa. Mai intervenise si o semipareza, asa ca in anii aia a invatat de capul lui web-design. Vrea sa termine la anul si liceul (va face doi ani intr-unul!), sa dea la Marketing sau la Managementul afacerii, la singular, caci o afacere vrea el sa-si faca, una singura, pe grafica. Deja lucreaza pentru campaniile UNOPA, tot el face si site-ul federatiei. Planuri. Multe planuri. Un tânar de 20 de ani. Se urca noaptea in masina si fuge pâna in orasul in care locuieste iubita lui. De orasul in care el s-a nascut, acum, se desprinde treptat. Deja petrece mult mai mult timp in Bucuresti, de provincia natala inca il leaga scoala.

Dar ziceam ceva de iubire… „Vorbeste de dificultatile pe care noi, cuplu serodiscordant, le-am intâmpinat!“, aveam s-o aud pe A. (A. e iubita lui Alin!), in sâmbata aia ploioasa, in care ne adunaseram la o masa in biroul Asociatiei „Noi si Ceilalti“, pentru care el lucreaza. S-au cunoscut la o conferinta, erau acolo si colegii ei de serviciu, care, intre timp, au aflat de relatia lor si isi feresc canile. La inceput, lui i s-a parut absurd ca o persoana sero- vrea o relatie cu el, au fost multe ore de discutii online pe tema asta. Pâna intr-o zi când A. s-a urcat in masina, desi nu prea stia sa conduca si a venit in Bucuresti. „Urma sa descoperim ca avem multe in comun, inclusiv trecutul si anumite probleme de sanatate (eu am altceva!), felul de a simti si chiar situatia cu parintii“ (A.). Parintii ei nu-l accepta, nici macar nu le-a spus ca sunt impreuna, doar le-a facut cunostinta, ca si cum ar fi fost simpli prieteni. Dar nu. Parintii lui si-ar fi dorit ca ea sa fie seropozitiva. „Le e teama ca eu sa nu-l parasesc, nu-mi pot da seama, ma priveau circumspect. Ei cred ca e doar o toana pentru mine si, din cauza ca e bolnav, l-as putea parasi, ca ar fi doar o chestie scurta, ce i-ar face rau.“

Nu-i ramâne decât sa spere ca ei isi vor schimba parerea odata ce vor vedea ca le e bine impreuna. Alin e revoltat la faza asta. „Ce ma deranjeaza cel mai tare e ca mai multe probleme ti le creeaza viata, nu boala asta. OK, isi pune si ea o amprenta, iti formeaza oarecum caracterul si te duce in mai multe situatii-limita. Dar nu au chiar asa un impact, cum au lucrurile care ar trebui sa se rezolve usor si simplu. Chestiile legate de parinti, spre exemplu.“ Când auzi un om caruia boala lui i-a adus o infectie CMV si o semipareza spunând toate astea, iti dai seama ca e grav. Ca, asa cum tot el imi spunea, lucrurile sunt mult mai complicate decât par. Dintr-o supraprotectie, multi dintre parintii acestor copii au picat in extrema de a nu concepe ca baiatul sau fata lor ar putea duce intr-o zi o viata normala, cu carierele lor, cu casele lor. Si ma uit la ei, sunt un cuplu frumos, el a invatat-o sa-si repare singura laptopul, pe ea, atehnica prin definitie, fac weekenduri pe munte, fac planuri cum sa se mute impreuna si le indeplinesc repede. Cu Alin m-am vazut din nou, peste alte trei zile, mi-a aratat filmuletele lui cu copii care „vorbesc despre realitate in cuvinte scurte“ (el a zis-o!) si mi-a spus ca iubita lui a inchiriat deja garsoniera aia in care sa se mute impreuna.

Ziua urmatoare, am citit rânduri extrase din viata de familie a unei tinere seropozitive. Nu stiu prea multe femei care sa-si doreasca sa fie mame la 20 de ani. Nici care sa nu indrazneasca sa se gândeasca la ce va mai fi peste 20 de ani cu ele, cu copiii lor. Femeia despre care e vorba a ramas insarcinata dupa 7 luni de casnicie. „Bebele a venit brusc, desi ne doream unul, dar nu in momentele astea ale vietii, când abia incepeam sa cunosc o alta latura“, scrie in mailul pe care mi l-a trimis. Nici vorba de avort, desi o speria ingrozitor faptul ca e insarcinata, desi toti i-l recomandau la gândul ca nu ar putea duce sarcina sau ca ar imbolnavi si copilul. Insa medicina a avansat atât de mult, incât exista sanse foarte mari ca o mama seropozitiva sa aduca pe lume un copil sanatos. Medicul in evidenta caruia era nu a vazut lucrurile asa si nu a fost deloc blând atunci când a sfatuit-o sa renunte la copil, pentru ca va avea soarta ei, de elev respins in scoli, mai mult, ca ar ramâne orfan in caz ca ea ar pati ceva. „M-a facut inconstienta, fara o vorba blânda. Pe de-o parte, ii dau dreptate, insa m-ar fi putut convinge sa renunt daca in momentele alea s-ar fi purtat altfel cu mine.

Nu m-a facut decât sa-mi doresc si mai mult copilul, indiferent de ce s-ar fi intâmplat.“ Si-a gasit un alt medic care sa se ocupe de ea si de copilul ei, un ginecolog caruia nu i-a dat prea mult de furca pentru ca are o sarcina usoara. Viseaza la ziua in care copilul ei va lua prima coronita la scoala. Fraza pe care eu am inceput-o simplu, „20 de ani…“, ea o continua „…atât vreau, 20 de ani, doar cât sa-mi vad copilul major si stapân pe sine, sa fiu linistita ca nu ramâne singur si ca e destul de mare incât sa se descurce. Ma uit in viitor si-l vad frumos alaturi de cei dragi…“ Iata marturiile unei tinere seropozitive, pâna mai ieri un copil, astazi o femeie la casa ei, cu un sot sanatos (pentru ca da, sotul ei e seronegativ!), insarcinata in luna a 8-a, careia cineva a indraznit sa-i interzica un drept fundamental pentru oricare dintre femeile lumii: acela de a fi mama.

„As fi vrut ca la 18 ani acesti tineri sa ia la intrebari statul!“
Este dorinta dnei Mola. Intelege insa foarte bine ca este o dorinta imposibila. Pe de alta parte, asociatiile, conduse de UNOPA, au facut memorii catre Guvernul României pentru a primi un raspuns la cele petrecute in ’87-’90 in sistemul sanitar. Dna Mola stie ca nu se vrea un raspuns. La fel cum are convingerea ca cel care va scoate medicamentul care sa vindece SIDA va primi Nobelul. In caz ca acest medicament nu exista pe undeva, prin vreun laborator secret, asa cum i-a trecut prin cap de n ori. Oricât ai vrea sa privesti in viitor, gândul se intoarce spre trecut ori de câte ori analizezi alegerile pe care acesti tineri le fac astazi sau le-au facut. Poate ca nu asta si-au dorit de fapt, poate ca ar fi putut face mult mai multe, nu toti au avut curajul sa mearga inainte, carând in sânge un virus aciuat acolo pe nedrept. Ce li s-a dat la schimb? O alocatie pentru hrana, tratamente gratuite, bani de insotitor, un loc lasat gol de colegul de banca in scoala, neintelegerea necunoscutilor si chiar a familiei uneori. In imaginile montate de Alin pentru campanii, pentru concursuri, pentru care a primit si premii, pasii coboara pe trepte.

M-am intrebat de ce nu pot urca. Lumina e un vârtej de-un alb orbitor intr-un salon. Strazile sunt aglomerate, masinile sunt permanent in viteza, ca si cum timpul nu ar avea rabdare. El stie ce inseamna sa fii urcat in miezul noptii intr-o masina si dus la Babes. El a descoperit singur HIV-ul din el, in timp ce privea afisele de pe usile unei clinici si a facut apoi pe detectivul, a cautat hârtii parafate de medici prin casa, atunci când nu mai putea crede ce-i spusese bunica: „Tu ai hepatita, ficatelul tau e mai sensibil“. Ca el, majoritatea celor in situatia lui, caci de frica unei caderi nervoase, care le-ar fi adus si alte complicatii, multi parinti au preferat povestea cu hepatita. Când le-au spus adevarul, ei deja il stiau, dar de ce sa spuna ce au aflat? Au acceptat fara sa zbiere, nu mai era nimic de facut, mii de fiinte ce nu implinisera nici 7 ani si-au acceptat diagnosticele cu o maturitate calma, pe care unii nu o dobândesc nici in 60 de ani. Apoi au acceptat spitalizarile, discriminarile, injectarile, responsabilitatile in relatii, refularea tuturor intentilor pe care nu le-ar fi putut materializa intr-o societate ce accepta mult mai uman alte boli, precum hepatita, dar care condamna si HIV-ul, si SIDA (v-ati intrebat vreodata câti oameni nu au habar care-i diferenta dintre ele?) si pe pacientii nedetectabili.

La urma urmei, cine se gândeste ca-s nedetectabili sau ca nici macar nu au facut absolut nimic pentru a fi infectati? Unde-i greseala lor? Ca s-au nascut in momentul nepotrivit, in România. Cei mai multi au ramas in orasele lor de provincie, au motivele lor pentru care nu au plecat, dar provincia e de zeci de ori mai dura decât Capitala pentru ei. Discriminarile la angajare se tin lant si parca si vocabularul sau privirea celorlalti care au aflat te-ndeamna sa pleci. Orasele din tara au adesea doar câteva personaje care au inteles fenomenul si care, de pe pozitiile lor, le-au fost alaturi acestor tineri inca din anii copilariei. Dna Mola aminteste mereu de „medicul sufletelor“, care, pe lânga partea de tratament medicamentos, se ingrijea, prin anii ’90, si de consilierea psihologica pentru ca n-avea cine. Sau de „dna cu pâinea“ si alte afaceri, care, tot pe atunci, oferea gratis colaci de inmormântari, iar mai târziu, când decesele deja incetasera, i-a primit pe elevii discriminati de diriginti in practica, sa socoteasca napolitanele vrac, „ca doar nu taiau porcul cu satârul!“ (dna Mola).

Alin n-a mai avut rabdare si face naveta intre scoala de acasa si viata din Bucuresti. E dintre aceia care cred ca a venit vremea sa demonstreze ca sunt in stare sa faca lucruri utile, poate chiar mari, dar nu-i usor atunci când au de aratat asta inclusiv propriilor parinti, care continua sa-i trateze ca pe acei copii afectati din senin de o boala mortala. Dar SIDA nu mai e o astfel de boala, cu ea se poate trai. Mai greu e cu prejudecatile. Alin a zis ca si viata asta e tot o afacere. „Tu esti pe profit sau pe pierdere?“, l-a intrebat iubita lui. Raspunsul ramâne ascuns, pâna ce România se va hotari sa-l dezlege, sa-l inteleaga, sa-l accepte. Pâna atunci, va fi mereu ceva ce nu vom sti despre 7.000 de tineri, care fie nu-si vor arata chipul, fie isi vor ascunde statutul.

Draga mea,
Pe mine, medicul m-a pus sa dau declaratie ca mi-as ingriji si nu mi-as parasi copilul, indiferent de statutul lui. Ce prostie! Cum as putea sa-l parasesc daca as afla ca e seropozitiv? Când eu stiu mai bine decât oricine ce inseamna asta si, daca am ales sa-l pastrez, atunci ii voi oferi toata dragostea si protectia mea, indiferent de orice, ca doar eu mi l-am dorit si nu am renuntat la sarcina, desi eram foarte constienta si eu de riscuri. Dar in viata sunt riscuri peste tot, se nasc copii cu probleme din mame sanatoase…
Cel mai frumos moment a fost atunci când am facut ecografie si i-am vazut inimioara batând atât de tare, ca la un soricel, ca si cum ar fi spus: „nu-mi face nimic, protejeaza-ma de tot ce e rau si iubeste-ma, nu ii lasa sa-mi faca rau!” Ne-am emotionat amândoi. Sotul meu niciodata nu mi-a propus sa fac avort, am decis amândoi ca ni-l dorim si, daca n-am avut capul pe umeri si Dumnezeu ni l-a trimis, atunci e al nostru! Insa ma revolta foarte mult indiferenta medicilor, nu mai sunt atât de atenti cum erau cu noi, parca
sunt scârbiti… Ma revolta ca un tânar seropozitiv in România e aproape ignorat daca nu da bani si atentii.

Iata marturiile unei tinere seropozitive, pâna mai ieri un copil, astazi o femeie la casa ei, cu un sot sanatos, insarcinata in luna a 8-a, careia cineva a indraznit sa-i interzica un drept fundamental pentru oricare dintre femeile lumii: acela de a fi mama.

                                                                                                                                                                Iulie 2009

330 de răspunsuri la “E ceva ce nu stii despre mine…”

 1. Mataddich spune:

  Cialis Prix Conseille buy generic cialis Acheter Ibuprofen 20mg Tomar Viagra Joven Avoir Clomid Enceinte

 2. Assicig spune:

  http://fcialisj.com/ – where to buy cialis cheap

 3. Beniemomi spune:

  http://buypropeciaon.com/ – hair loss propecia

 4. Fast Shipping Viagra Online

 5. Cialis spune:

  Moteur A Baclofen

 6. cialis 5 mg spune:

  comparison of cialis levitra and viagra

 7. vaw spune:

  Detta roliga och spannande onlinecasino debuterade 2018 och fick en snabb start. Turbo Vegas var stolta over att avsloja att de ar ett konto utan konto. For de som inte vet kan det vara en lang och komplicerad process att registrera sig for ett onlinecasino med manga personuppgifter och personlig dokumentation som ska skickas via e-post for registrering. Spelare behover inte registrera sig forran de kan borja spela pa inga kontokasinon; allt som kravs ar en insattning via spelarens Trustly-konto, och det roliga kan borja omedelbart. Vinster gor ocksa insattning pa spelarens bankkonto. Du kanner nog igen nagra av de spel vi samlat ihop och nagot kanske verkar nytt och spannande? spela utmatningsrosenhet online For att fa kanslan av Las Vegas eller Macau direkt till din dator, mobil eller surfplatta ar live casinot ett ypperligt alternativ. Da moter du en riktig dealer och det blir mer autentisk att spela. Vanligtvis brukar det finnas spel fran Evolution Gaming hos svenska casinon. Sa ar ocksa fallet hos Mr Vegas men har finns fler alternativ an sa. Exempelvis kan du spela pa live dealerspel fran Pragmatic Play och Playtech live ocksa. Det ger verkligen det dar lilla extra i ditt spelande. Upptack nagot av alla spel i live casinot inklusive Roulette, Baccarat, Blackjack, Game Shows och mycket mer. https://www.mainerepublic.com/community/profile/brandytardent20/ Sjalvklart kan presentkortet ges bort som en gava och ar inte pa nagot satt bundet till den person som inforskaffar kortet. Det kan anvandas i alla butiker som accepterar kreditkort fran Mastercard och aven for att gora kop pa natet. Dom allra flesta casinon utan svensk licens har idag sin licens pa Curacao. Sa hur gar det egentligen till om man vill satta in och ta ut pengar hos ett casino med licens i Curacao? Det och lite till tanker vi tacka upp i denna lilla artikel om vilka betalmetoder som finns tillgangliga hos olika casinon utan svensk licens med licens i Curacao.

 8. Where To Buy Diclofenac In England

 9. Buy Orlistat In Mexico

 10. vaw spune:

  Catherine Cunningham, 2116 Lynch Street, Concord . Sara Redding, 4157 Melm Street, Wellborn https://pointpleasantresorts.com/community/profile/franklevay9166/ Jay Bower, 4435 Brannon Avenue, Jacksonville . Mary Reed, 2141 Jarvis Street, Buffalo

 11. HopyScoom spune:

  dangers of kamagra who makes kamagra st alternativas kamagra

 12. assautt spune:

  abanvammadub Cialis O Viagra Cual Es Mejor http://www.alevitrasp.com Acheter Viagra Hollande Fliccalake

 13. esserlexY spune:

  Euteller pikakasino houkuttelee uusia pelaajia sivustolleen pitkälti samanlaisilla tervetuliaisbonuksilla kuin muutkin pikakasinot. Jo pelkästä tilin rekisteröinnistä voi saada ilmaiskierroksia, esimerkiksi Chanz Casinolla. Eutellerilla tallettaminen on yleisesti ottaen ilmaista. Euteller tietysti ottaa maksuja palveluistaan, mutta ne hoitaa kasino. Eli pelaaja ei joudu maksamaan minkäänlaisia välitysmaksuja, vaikka Euteller maksunvälittäjänä toimiikin. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa ehdot kasinokohtaisesti, sillä aivan kaikkien kasinoiden puolesta tässä nyt ei uskalla puhua. Euteller toimii loistavasti myös mobiilisti. Eutellerilla ei ole ainakaan vuonna 2020 erillistä mobiilisovellusta. Tämä ei kuitenkaan tahtia hidasta. Euteller maksujen välittäminen tapahtuu joka tapauksessa nettiselaimessa, jollainen niin älypuhelimista, kuin tableteistakin tietenkin löytyy. Euteller skaalautuu loistavasti myös mobiiliin. Valitessa maksutavaksi Eutellerin, avautuu verkkopankkien painikkeet nettiselaimessa aivan yhtä sulavasti, kuin käyttäessä tietokonettakin. Voit siis oikein hyvin pelata nettikasinoilla tehden talletuksen Eutellerilla myös liikkeellä ollessasi, tai jos muuten vain pelaat mieluummin tabletilla tai puhelimella pc:n sijaan. https://parceriajuridica.com.br/community/profile/veronajung73697/ Hyvänä esimerkkinä tästä voi pitää kahta NetEnt-peliyhtiön suosikkipeliä: Starburst ja Dead or Alive 2. Palautusprosentit näissä ovat hyvin lähellä toisiaan (96,09% vs. 96,82%), mutta volatiliteetti ja siten pelikokemus täysin erilainen. Itselle parhaat on ihan helposti pikakasinot:pikakasinot.co On vaan niin yksinkertaisen helppoa. Jos ei välttämättä tartte olla pikakasino niin sitten ihan vaan joku jolla rehti bonus kuitenkin nopeat kotiutukset. Nordicbet ym. isot ovat yleensä niitä mihin voi luottaa. Tuossa listattu nuo kaikki isot brändit, jotka tosin tv:stä varmaan lähes jokaiselle jo tuttuja jos Eurosporttia ym. seuraa:pelikasinot.net #Parhaat_ja_luotettavat_nettikasinot_pelikasinot Yhdistäviä linjauksia pelien suhteen ovat myös erityisen laadukkaat animaatioiden virittämät visualisoinnit. Lukuisien pelien kohdalla peliä kuljettavan audiopuolen musiikillinen anti hellii niin ikään pelureita. Edellä mainitut pelin sisäiset elementit ovat perinteisesti erityisesti kilpailevan ruotsalaisen Yggdrasilin tunnusmerkkejä. Yksikään pelialan yritys ei halua tehdä pelejä, jotka eivät säväytä ja ole vaikuttavia, mutta Play ’n Go onnistuu sensaatioarvojen nostatuksessa pelijulkaisusta toiseen.

 14. sagcreerm spune:

  El Cialis Femenino Plaquenil Hunmvz

 15. sagcreerm spune:

  Wnmmof Mexico Viagra Online Plaquenil Ydzdbg Direct Cod Only Clobetasol Online Price Shop Free Shipping

 16. Parma spune:

  Mahjong is a traditional game established in China about 100 years ago. Classic mahjong was played with 144 mahjong tiles and four players. It is a social game that allows friends and family to get together and have fun. The online mahjong rules are simple — match identical mahjong tiles that are not covered, and free from sides. Any special tiles such as flower tiles and season tiles can be matched. You can learn more about scoring and how to play mahjong by clicking the question mark in the upper-right corner of the mahjong games. You will want to challenge yourself by matching the tiles quickly because the game is timed. Best of all: You can play mahjong online — no download needed! Repeating the simulations was by far the easiest part of the project, just repeating my blackjack hand function how many ever times I wanted. My first experiment was to see what the the ‘house edge’ was in BlackJack, which is the amount of money you would expect to lose for every $100 you wager. I tried this by simulating a million hands, a few times, and found that you will lose somewhere between 10 and 40 cents. http://blackjackbettingguide160.yousher.com/best-online-poker-for-friends While there are dozens of mobile poker providers in the UK, only the best make it onto our list of recommendations. What separates these mobile poker apps from the rest? Well, these are the operators that go the extra mile to deliver a top-notch poker experience on mobile devices. Below are the elements that go into creating a fantastic mobile poker app: Should I Play Cash Games, SNGs or Tournaments? Appeak is one of the up and coming poker apps. It boasts over 100,000 active players, in-game challenges to keep things fun, and a simple UI that puts the game first. The game gives you 7000 free coins per day just in case you happen to run out. You’ll be able to engage in sit-and-go tournaments and regular poker games if you want to. It’s fairly simple overall. Additionally, it doesn’t hit the pay-to-win nerve as hard as many others. It’s great, especially if you enjoy playing against real people.

 17. Parma spune:

  Don’t be fooled into thinking online casinos are entirely generous, though. A free spins no deposit casino bonus typically limits the bet amount attached with the free spins to a smaller denomination. Additionally, some casinos will not allow the free spins to be used on particular slot machines. For example, if a progressive slot machine offers a massive jackpot, the casino will ensure customers cannot use a free spin bonus on that machine. Some free spins no deposit bonuses are created exclusively for mobile users, but you can claim most of them on both desktop and mobile. For the best experience, you should check and choose a casino already analyzed by us to ensure that the game you plan on using works well on your mobile device. Your next free no deposit bonus may come in the form of extra cash, free spins, or a combination of both. Whereas regular bonuses come on top of your deposit, a bonus without deposit is all about the benefits that require zero payments on your behalf. Check out Mr. Gamble’s extensive list of 10 no deposit slot bonus casino sites. Your next bonus is only a few clicks away! http://ifraga.com.br/community/profile/wilhelminalouqu/ So many people actually make sure that they go to a casino to have fun when they are in places like Las Vegas, free slots play coupon vielmehr besticht es durch seinen klassischen Charme. I had low self-esteem, free slots play coupon I highly recommend you join Juicy Vegas Casino. Best Casinos in Europe Posted on 10 May 2018 by admin Online gambling has become the predominant way of gambling, 2007. Casino rules card game ideally, including a bowling alley. You can use the links directly below to skip ahead to any of the sections of our Slots Empire review that most interest you, and losses are inevitable. Slots games to download for free the company is based in Malta, but they’re actually owned by a German company. Live casino games immerse players in a real land-based casino environment. For roulette lovers, Royal Rabbit offers alternative versions such as Immersive Roulette or even Lightning Roulette. And what about deposits and bonuses?

 18. myday spune:

  Piszę tutaj, bo przyciągnę realnych zainteresowanych, nie jak na portalach ogłoszeniowych gdzie zgłosi się 30 osób do wykonania zlecenia ale 29 nie ma pojęcia o czym w ogóle mowa. Teraz Valve opublikowało oświadczenie, w którym ogłasza, że wykorzystywanie Steam API(swoistej infrastruktury, dzięki której strona uzyskuje podstawowe dane o naszym koncie, jak przedmioty w ekwipunku) do tworzenia stron hazardowych będzie uznawane za niezgodne z regulaminem Steam, a właściciele takich stron dostaną upomnienia. Please enable Cookies and reload the page. Zagłosuj na swoich kandydatów w różnych kategoriach! W każdym razie staramy się sprowadzić tutaj najlepsze strony do kupowania skórek CS:GO, biorąc pod uwagę bezpieczeństwo każdej z nich i łatwość negocjacji. W końcu wszystko to jest ważne, jeśli chodzi o negocjowanie twoich przedmiotów. https://blog.objetocoisa.org/community/profile/lillianabastow8/ Kiedy uczestniczymy w grze przez internet, powinniśmy całkowicie zapomnieć o tej tendencji. W cyberprzestrzeni ruletka została wyposażona w tak zwany mechanizm RNG. To rozwiązanie zapewnia całkowitą losowość wyników. Jak zdobyć bonusy ruletka to jedno z najczęściej padających pytań wśród początkujących graczy. I nic dziwnego, bo, jak wspomnieliśmy, takie bonusy mają wiele zalet i kasyna, które je oferują, często mają do zaoferowania dużo więcej niż jednorazowy zastrzyk gotówki. I chociaż ruletka bonusy nie są częstym widokiem, istnieją szanse na ich znalezienie. Do wypatrzenia takiego bonusy przydają się newslettery kasyn online oraz śledzenie artykułów branżowych, takich jak te na naszej stronie. Opinie o Total Casino są dobre ale jak się zarejestrowałem to musiłem się ich prosić o bonusy i darmowe spiny, w innych kasynach po rejestracji miałem od razu, bez wysyłania żadnych maili.

 19. Dag spune:

  When you start the selling process, we’ll give you a competitive cash offer on your home.You can look for your next place with confidence, and still accept higher offers from buyers. Despite an increase in sales, million-dollar homebuyers in Des Moines can still get a lot more for their money than in markets on the east or west coasts. Some homes recently sold for $1 million in Los Angeles, for example, are under 1,000 square feet, according to the L.A. Times. Highlight your home’s strengths, downplay its weaknesses and appeal to the greatest possible pool of prospective buyers with these home-staging tips. For both purchase and refinance appraisals, appraisers generally use the Uniform Residential Appraisal Report (URAR) form and follow the same systematic procedure for developing an opinion of value. https://electrolab.net/forum/profile/alissa63r178380/ Plymouth Meeting If you are looking to purchase or sell a home in the Jefferson County, Fort Drum, Watertown or Thousand Islands area you have come to the right place. For service you can count on call Thousand Islands Realty and let us put our experience to work for you. Our Weichert RealtorsВ® The Griffin Company agent was very friendly, professional, and knowledgeable in finding a house for me. They answered every question I had, returned my calls, and guided me through the buying and financing process. Later when it came time for me to relocate, I once again contacted my agent and they sold my house in 24 hours! From listing time to closing date it took only 3 weeks! Their agents are definitely “Power Sellers” and I will continue to use them for all my real estate needs. Please give us a call to schedule your private appointment today!

 20. grady spune:

  The initial margin represents the amount of funds, which you need to ensure in order to make a trade, and depends on the leverage ratio. Traders can check the “Maintenance Margin Percentage” at Futures Specifications. The deposit you make when trading with CFDs represents a percentage of the contract’s full value. This deposit is known as the margin and it allows traders to open large positions while essentially investing a fraction of the value. The trader will gain full exposure to the position. It is also advised that your trading account should hold extra funds to cover any potential losses and stop your account going into a margin call. Always remember that leverage is a double-edged sword, while it can maximise your profits, it can also increase your losses. Cryptocurrency tax calculators automatically determine how much tax you owe while generating your tax reports. Most crypto tax software helps you calculate your cryptocurrency taxes for each tax year without having to hire a tax professional. https://paxtonxnbq653108.blog2learn.com/57221419/public-crypto-fees Bitcoin’s price has been between $40,000 and $47,000 so far this week. Here’s how Bitcoin’s current price compares to its daily high point over the past few months: China makes all crypto currency transactions illegal after ordering shut down of Bitcoin mining in Sichuan province, leading to crypto market prices going down in market value The result of this saw Bitcoin’s highest prices sliced in half in June, with the coin struggling to break out of the low to mid $30k price range until it received a welcome boost from Tesla CEO Elon Musk in his appearance at major Bitcoin conference in July. If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware. Kevin Zhou, founder of crypto-quant hedge fund Galois Capital, is doubtful. Zhou has positioned itself as perhaps the most outspoken antagonist toward Kwon and the Terra community. On Galois’s Twitter account, the former head of trading at U.S. crypto exchange Kraken portrays his firm as ancient Rome and Terra as Carthage. For those rusty on their history: Roman soldiers ended up sacking Carthage and slaughtering many of its citizens in the Punic Wars.

 21. Brorm spune:

  Sie haben diese Frage mit Leichtigkeit beantwortet und hätten in der Sendung weiter bis zur Million gezockt? In unseren „Wer wird Millionär?”-Spielen bei RTLspiele.de können Sie testen, wie weit Sie es als Kandidat in der beliebten RTL-Quizshow schaffen würden – und ob Sie das Zeug zum Millionär haben. Starburst © undefined Keine Spielautomaten im Sinn dieses Gesetzes sind Fußball- und Billardtische, Fußball- und Hockeyspielautomaten, Flipper, Dartsautomaten und vergleichbare Spielgeräte. „Ich glaube, der letzte Teil ist normalerweise der schwierigste für die Leute, weil es eine Fähigkeit ist. Wir sind daran gewöhnt, dass man uns sagt, was wir zu tun haben, und dass wir es einfach so tun. Aber durch die Reflexion hat man die Zügel ein bisschen mehr in der Hand und denkt sich: „Okay, daran muss ich möglicherweise arbeiten. Und genau das sind die Strategien, die ich anwenden kann”. http://diebestenonlineslots145.huicopper.com/slot-go Voraussichtlich bist du von deinem Casino überzeugt, das du regelmäßig und täglich nutzt. Du kannst dir auch zusätzliche Bonus Code Bestandskunden Angebote abholen, indem du andere Spieler davon überzeugst, sich auf dem Portal anzumelden. Auch für die Freundschaftswerbung lassen Online Casinos einen Casino Bonus für Bestandskunden springen. Das ist übrigens eine Möglichkeit, die nicht beinhaltet, dass du regelmäßig bzw. täglich spielst. Sprich, das sind Online Casino Bonus Code Bestandskunden Alternativen, über die du dir Zusatzguthaben oder Geldprovisionen sichern kannst. Und zwar unabhängig davon, wie viel du spielst. Außerdem triffst du immer wieder auf Bonusangebote, bei denen es für Stammkunden Freespins gibt. Das kennst du ebenfalls von Neukundenbonus- oder Willkommensbonus-Angeboten: Viele spendieren dir zu ihrem Einzahlungsbonus auch noch ein Paket mit Freispielen. Wenn du Freispiele über einen Online Casino Promo Code für Bestandskunden bekommst, dann erwartet dich Identisches. Das Casino zahlt den Einsatz und du darfst umsonst spielen. Gewinne werden dem Spielerkonto gutgeschrieben. Hier in der Regel als Echtgeldguthaben und ohne dass dieses umgesetzt werden muss. Wenn eine Umsetzung verlangt wird, dann fällt die sehr einfach aus. Meist eine einfache Umsetzung, um danach Freispielgewinne auszahlen zu können.

 22. Fer spune:

  Due to the nature of the business, many online casino providers will require you to submit certain documents in order to verify your true identity. This differs from a traditional one, where if you win a jackpot you can just show your ID and get it over with, due to the fact that in online casinos there is no face-to-face contact. Online Casinos > Best Online Casino No Verification Withdrawal Canada Online Casinos > Best Online Casino No Verification Withdrawal Canada Online Casinos > Best Online Casino No Verification Withdrawal Canada If you are an ardent opponent of the idea of sending personal documents to the casino and want to play with Bitcoin as anonymously as possible, the table below provides information on verification for the best Bitcoin casinos. These are some of the most common document options for verifying your identity at an online casino. You should also keep in mind that the casino will ask for these documents the moment you request for your first withdrawal from the casino, and not when you initially open the account itself. https://wiki-square.win/index.php/Captain_jack_casino_no_deposit_welcome_bonus DONATE в–є Every 100 spins of “Diamond Riches 2” = 1 ticket for August’s Cash Contest: 10 players will be randomly drawn for the following prizes: 7Bit Casino features some of the more generous signup bonuses. New players are eligible for bonuses of up to 1.5BTC and free spins. You will get a 100% bonus (up to 1.5BTC) on your first deposit or 200 free spins and 50% bonus (up to 1.25BTC) on your second and third deposit. Sign up to 77 Spins Casino and receive 40 free spins no deposit on the fantastic slot game „Quartz.” use the promo code 77NFSN on registration. Get a 150% deposit bonus on your next deposit when you use the promo code: Presently, Bitcoincasino.us runs plenty of lucrative promos for all provided games on their website. Every gambler can participate in a rewarding promo program. Just go to the “Bonuses” section of the site and choose a current promo. Let me give you a few short examples.

 23. muH spune:

  Hvala, ker ste. V Taškentu je bil mesec z repom, sem vzel ne sam, upam, da moja hči bo vesel. Svetovno javnost je pred nedavnim pretresel video na spletni strani youtube, kjer je skupina mladih, ki naj bi pred tem zaužila eno od krokodiljih drog, nekoga polila z bencinom, ga zažgala, dogodek posnela in objavila na internetu. “Ob fizičnem propadanju telesa je notranja stiska pri uživalcih tako huda, da so ti ljudje v stanju nekoga pripravljeni tudi politi z bencinom in zažgati,” razlaga Kramli in opozarja, da postaja sintetična droga tudi sredstvo za doseganje ciljev. “Z njeno pomočjo lahko nekdo doseže, da bo uživalec na primer ubijal, izsiljeval, grozil, kradel, posiljeval.” Karte so lahko tudi prekrasno darilo, še posebej za ljubitelje, če vam slučajno zmanjka idej, kaj podariti za darilo. https://prosportservices.org/qna/profile/lilliebuley2184/ Casino Piešťany Reagovali sme bezprostredne po tom, takže sa môžete pravidelne zúčastňovať rôznych súťaží. Vyhráte na automatoch hlavný rozdiel je medzi exkluzívnymi Microgaming kasínami ako Roxy Palace a online kasínami, že na vašom účte bola nepovolená aktivita. No, bezodkladne kontaktuje finančnú inštitúciu. Napriek tomu, ktorá vašu kartu vydala. Poznáme ho aj ako jazero Kinneret alebo Galilejské more, takže aj cez skutočnosť. A ak nie ste profesionálny realitný investor, že sme sa v lietadle poriadne nevyspali. Casino ADMIRAL Nitra sa nachádza v priestoroch OC N- Centro v Nitre. Interiér  Kasína je v Egyptskom štýle.

 24. JimmyReems spune:

  order prednisone 100g online without prescription: http://prednisone1st.store/# prednisone without prescription

 25. Derektivig spune:

  best online dating website: westminster dating app the world – massianic singles free dating sites

 26. Larryben spune:

  where to buy amoxicillin over the counter: amoxicillin medicine over the counter amoxicillin 500mg capsule cost

 27. CharlesDrask spune:

  All trends of medicament.
  amoxicillin without rx amoxicillin 500mg – amoxicillin 875 125 mg tab
  Read now.

 28. JamesGreda spune:

  amoxicillin price canada: amoxicillin tablet 500mg amoxicillin generic

 29. CharlesRaida spune:

  ed pills gnc: ed pills gnc – erection pills

 30. ClaudehiZ spune:

  can i buy generic mobic without dr prescription: order mobic without prescription – mobic without rx

 31. DarylWaick spune:

  http://cheapestedpills.com/# erectile dysfunction medications

 32. Brentsal spune:

  best erection pills: new ed pills – buy erection pills

 33. ClaudehiZ spune:

  propecia without dr prescription cost propecia without a prescription

 34. CharlesDrask spune:

  Read here.
  amoxicillin 500mg price amoxicillin no prescipion – generic amoxil 500 mg
  Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 35. ScottVaf spune:

  cost cheap propecia price cost of generic propecia price

 36. Larryben spune:

  canadian pharmacy online store reputable canadian online pharmacies

 37. CharlesRaida spune:

  best rated canadian pharmacy canadian pharmacy india

 38. JamesGreda spune:

  cost of propecia tablets buying propecia price

 39. DarylWaick spune:

  amoxicillin 825 mg: http://amoxicillins.com/# amoxacillian without a percription

 40. ScottVaf spune:

  buying from canadian pharmacies canada drugs online

 41. Larryben spune:

  amoxicillin 500mg: amoxicillin tablets in india amoxicillin 500mg capsule cost

 42. CharlesDrask spune:

  Commonly Used Drugs Charts.
  canadian pharmacy 24 com canadian pharmacy service
  Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 43. ClaudehiZ spune:

  cost generic propecia online buying propecia without rx

 44. DarylWaick spune:

  cheap amoxicillin 500mg: https://amoxicillins.com/# amoxicillin 250 mg capsule

 45. ScottVaf spune:

  top erection pills: ed medication – top rated ed pills

 46. CharlesRaida spune:

  drugs from canada drugs from canada

 47. Albertvom spune:

  top online pharmacy india: cheapest online pharmacy india – cheapest online pharmacy india

 48. EdwardKiz spune:

  http://certifiedcanadapharm.store/# canadian pharmacy world

 49. Freddytex spune:

  reputable indian pharmacies: top 10 online pharmacy in india – cheapest online pharmacy india

 50. Freddytex spune:

  canadian family pharmacy: online canadian drugstore – legit canadian online pharmacy

 51. RobertLer spune:

  http://mexpharmacy.sbs/# mexican online pharmacies prescription drugs

 52. EdwardKiz spune:

  http://indiamedicine.world/# online shopping pharmacy india

 53. Freddytex spune:

  indian pharmacy online: india pharmacy – world pharmacy india

 54. Albertvom spune:

  reputable mexican pharmacies online: mexican border pharmacies shipping to usa – buying from online mexican pharmacy

 55. EdwardKiz spune:

  http://certifiedcanadapharm.store/# the canadian drugstore

 56. Freddytex spune:

  buying prescription drugs in mexico: mexico pharmacies prescription drugs – mexican drugstore online

 57. Albertvom spune:

  mexican pharmaceuticals online: mexico drug stores pharmacies – mexico pharmacies prescription drugs

 58. EdwardKiz spune:

  https://mexpharmacy.sbs/# buying prescription drugs in mexico online

 59. Freddytex spune:

  buy prescription drugs from india: indian pharmacy paypal – pharmacy website india

 60. EdwardKiz spune:

  http://certifiedcanadapharm.store/# best canadian pharmacy

 61. Albertvom spune:

  medication from mexico pharmacy: best online pharmacies in mexico – mexico drug stores pharmacies

 62. RobertLer spune:

  https://indiamedicine.world/# п»їlegitimate online pharmacies india

 63. Barrylip spune:

  https://stromectolonline.pro/# ivermectin 1 topical cream

 64. Jeffreyelorn spune:

  http://gabapentin.pro/# can i buy neurontin over the counter

 65. Lucassoync spune:

  ivermectin nz: ivermectin generic cream – ivermectin price

 66. Barrylip spune:

  http://stromectolonline.pro/# cost of ivermectin pill

 67. Michaelapedo spune:

  neurontin capsules 100mg cheap neurontin online neurontin 100 mg tablets

 68. Jeffreyelorn spune:

  http://azithromycin.men/# zithromax 500mg

 69. Barrylip spune:

  https://azithromycin.men/# zithromax 250 price

 70. Lucassoync spune:

  neurontin 800 mg tablets: ordering neurontin online – neurontin 100 mg

 71. Michaelapedo spune:

  neurontin 100mg cap neurontin 300 mg neurontin cost in singapore

 72. Jeffreyelorn spune:

  https://azithromycin.men/# zithromax tablets for sale

 73. Lucassoync spune:

  ivermectin cream 5%: cost of ivermectin pill – ivermectin price

 74. Barrylip spune:

  https://gabapentin.pro/# neurontin 1200 mg

 75. WilliamAccug spune:

  Paxlovid buy online: Paxlovid over the counter – paxlovid pill

 76. DavidRerse spune:

  http://ed-pills.men/# new ed pills

 77. Loganmoops spune:

  https://ed-pills.men/# best erectile dysfunction pills

 78. MichaelDex spune:

  http://misoprostol.guru/# Abortion pills online

 79. MichaelDex spune:

  http://ciprofloxacin.ink/# buy cipro online canada

 80. MichaelDex spune:

  https://lisinopril.pro/# zestril tab 10mg

 81. GeorgeWorgo spune:

  https://misoprostol.guru/# buy cytotec pills online cheap

 82. MichaelDex spune:

  http://lisinopril.pro/# lisinopril 20mg 37.5mg

 83. GeorgeWorgo spune:

  http://ciprofloxacin.ink/# buy ciprofloxacin tablets

 84. Zacharyhex spune:

  best canadian pharmacy online online canadian pharmacy canadian pharmacy oxycodone

 85. Robertgrigo spune:

  canadian world pharmacy: legitimate canadian mail order pharmacy – canadian drug

 86. LloydSaf spune:

  https://indiapharmacy.cheap/# top online pharmacy india

 87. GeorgeZeF spune:

  mexico pharmacies prescription drugs: purple pharmacy mexico price list – mexican online pharmacies prescription drugs

 88. Francissiz spune:

  canadian pharmacy: canada drugs direct – canadian pharmacy no rx needed

 89. Dennispaula spune:

  cheap canadian pharmacy online: canadian pharmacy online – canada pharmacy online

 90. Jefferymig spune:

  canadadrugs coupon code no perscription needed safest canadian online pharmacy

 91. Archiedroxy spune:

  https://farmaciaonline.men/# comprare farmaci online con ricetta

 92. BillyScoug spune:

  https://edapotheke.store/# versandapotheke versandkostenfrei

 93. Rickeynus spune:

  farmacia online miglior prezzo: п»їfarmacia online migliore – migliori farmacie online 2023

 94. BillyScoug spune:

  https://esfarmacia.men/# farmacias online seguras

 95. Rickeynus spune:

  п»їfarmacia online migliore: farmacie online affidabili – comprare farmaci online all’estero

 96. Michaelelada spune:

  mexico drug stores pharmacies: best online pharmacies in mexico – pharmacies in mexico that ship to usa

 97. RogerPef spune:

  Read information now. canadian neighbor pharmacy: drugs from canada – pharmacy canadian superstore

 98. Felixenedy spune:

  india online pharmacy: Online medicine order – indianpharmacy com

 99. RogerPef spune:

  Exceptional service every time! canada cloud pharmacy: canadian pharmacy cheap – the canadian drugstore

 100. Michaelelada spune:

  canadian pharmacy drugs online: safe canadian pharmacy – my canadian pharmacy review

 101. Felixenedy spune:

  northwest pharmacy canada: canadian pharmacy no scripts – northern pharmacy canada

 102. RogerPef spune:

  I appreciate the range of payment options they offer. canada ed drugs: canadian pharmacy 365 – canada cloud pharmacy

 103. Felixenedy spune:

  legitimate canadian pharmacy online: buying drugs from canada – canadian pharmacy online

 104. Michaelelada spune:

  mexican border pharmacies shipping to usa: mexico drug stores pharmacies – medicine in mexico pharmacies

 105. RogerPef spune:

  Their staff is always eager to help and assist. rate canadian pharmacies: canada cloud pharmacy – safe canadian pharmacy

 106. Felixenedy spune:

  pharmacies in mexico that ship to usa: mexican mail order pharmacies – buying prescription drugs in mexico online

 107. RogerPef spune:

  Always up-to-date with international medical advancements. п»їbest mexican online pharmacies: mexico drug stores pharmacies – buying from online mexican pharmacy

 108. Michaelelada spune:

  best online pharmacy india: top 10 pharmacies in india – top online pharmacy india

 109. Felixenedy spune:

  pharmacy canadian: ordering drugs from canada – canadian pharmacy scam

 110. RogerPef spune:

  Some trends of drugs. online canadian pharmacy review: canadian pharmacy 24h com safe – best canadian pharmacy to order from

 111. Felixenedy spune:

  how much is doxycycline cost buy doxycycline online doxycycline medication

 112. Bobbynes spune:

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. https://doxycyclineotc.store/# doxycycline cap 50mg

 113. Gaylorddab spune:

  Their worldwide outreach programs are commendable. http://edpillsotc.store/# how to cure ed

 114. Bobbynes spune:

  Everything about medicine. https://azithromycinotc.store/# zithromax 250mg

 115. Felixenedy spune:

  doxycycline 200 mg daily buy doxycycline buy doxycycline 100mg online india

 116. Jamestweme spune:

  http://azithromycinotc.store/# zithromax 1000 mg online

 117. Gaylorddab spune:

  Leading the way in global pharmaceutical services. http://azithromycinotc.store/# zithromax for sale us

 118. GregoryAftek spune:

  Their global reach is unmatched. 22 doxycycline: buy doxycycline over the counter – doxycycline 100mg tablet

 119. Clintbex spune:

  Drugs information sheet. https://drugsotc.pro/# canadian prescription pharmacy

 120. DennisBak spune:

  safe and effective drugs are available. http://indianpharmacy.life/# world pharmacy india

 121. Clintbex spune:

  They provide international health solutions at my doorstep. https://mexicanpharmacy.site/# mexico drug stores pharmacies

 122. Charleszer spune:

  indian pharmacies safe buy prescription drugs from india indian pharmacies safe

 123. Clintbex spune:

  Offering a global gateway to superior medications. https://indianpharmacy.life/# п»їlegitimate online pharmacies india

 124. DennisBak spune:

  Always professional, whether dealing domestically or internationally. https://mexicanpharmacy.site/# mexico pharmacy

 125. Charleszer spune:

  mexico drug stores pharmacies best online pharmacy in Mexico mexico drug stores pharmacies

 126. Williamphoma spune:

  They provide valuable advice on international drug interactions. https://internationalpharmacy.pro/# canadian pharmacy ship to us

 127. Steventar spune:

  purchase neurontin canada: neurontin cost – how much is generic neurontin

 128. Steventar spune:

  rate canadian pharmacy online: mexican pharmacy without prescription – best canadian pharmacy

 129. Williamphoma spune:

  Read information now. https://internationalpharmacy.pro/# buy drugs online without prescription

 130. JamesFub spune:

  medication from mexico pharmacy and mexico pharmacy online – pharmacies in mexico that ship to usa

 131. JamesFub spune:

  mexican online pharmacies prescription drugs or mexican pharmacies – pharmacies in mexico that ship to usa

 132. JamesFub spune:

  mexican drugstore online : mexican pharmacies – mexico drug stores pharmacies

 133. Charlesblema spune:

  best online pharmacies in mexico and pharmacy in mexico – mexican pharmaceuticals online

 134. JamesFub spune:

  reputable mexican pharmacies online – mail order pharmacy mexico – pharmacies in mexico that ship to usa

 135. Jamesruh spune:

  http://stromectol24.pro/# stromectol south africa

 136. RalphTeR spune:

  india online pharmacy: buy medicines online in india – india pharmacy mail order

 137. RalphTeR spune:

  ivermectin pills human: stromectol ivermectin buy – ivermectin pills

 138. Jamesruh spune:

  http://canadapharmacy24.pro/# canadian pharmacy uk delivery

 139. RalphTeR spune:

  minocycline 50mg tablets: buy ivermectin canada – order stromectol

 140. Jamesruh spune:

  http://stromectol24.pro/# ivermectin 15 mg

 141. RalphTeR spune:

  ivermectin 3 mg dose: stromectol order online – ivermectin brand

 142. ErnieNuH spune:

  can you buy mobic tablets: cost of mobic without prescription – cost of cheap mobic without dr prescription

 143. TerrySab spune:

  mobic cost: buy mobic – cost mobic without rx

 144. ErnieNuH spune:

  how to buy generic mobic without a prescription: cheap meloxicam – get generic mobic pill

 145. Larryker spune:

  https://paxlovid.bid/# Paxlovid buy online

 146. Jeffreyexent spune:

  п»їcialis generic: Buy Tadalafil 20mg – Cialis 20mg price

 147. NormanWah spune:

  Cheap Levitra online Levitra 10 mg best price Vardenafil price

 148. JamesCoolf spune:

  https://viagra.eus/# Viagra tablet online

 149. NormanWah spune:

  Buy Viagra online cheap generic sildenafil Viagra without a doctor prescription Canada

 150. JamesCoolf spune:

  https://viagra.eus/# buy Viagra over the counter

 151. JamesCoolf spune:

  https://kamagra.icu/# Kamagra Oral Jelly

 152. NormanWah spune:

  Buy Viagra online cheap Viagra Tablet price sildenafil online

 153. Jameskek spune:

  http://kamagra.icu/# sildenafil oral jelly 100mg kamagra

 154. Earnestcak spune:

  https://kamagra.icu/# Kamagra 100mg

 155. JamesCoolf spune:

  https://viagra.eus/# Viagra online price

 156. NormanWah spune:

  buy Kamagra Kamagra 100mg price п»їkamagra

 157. JamesCoolf spune:

  http://kamagra.icu/# sildenafil oral jelly 100mg kamagra

 158. JamesCoolf spune:

  http://levitra.eus/# Buy Levitra 20mg online

 159. NormanWah spune:

  Viagra online price generic sildenafil Cheap Sildenafil 100mg

 160. Jameskek spune:

  http://kamagra.icu/# cheap kamagra

 161. Briantiz spune:

  canadian mail order pharmacy: canadapharmacyonline com – thecanadianpharmacy canadapharmacy.guru

 162. Davidcow spune:

  indian pharmacy paypal: buy prescription drugs from india – buy prescription drugs from india indiapharmacy.pro

 163. Richardcax spune:

  https://mexicanpharmacy.company/# mexico drug stores pharmacies mexicanpharmacy.company

 164. Briantiz spune:

  buy medicines online in india: india pharmacy mail order – cheapest online pharmacy india indiapharmacy.pro

 165. DerekFrurl spune:

  https://indiapharmacy.pro/# buy prescription drugs from india indiapharmacy.pro

 166. Davidcow spune:

  online canadian pharmacy: canadianpharmacyworld com – canadian valley pharmacy canadapharmacy.guru

 167. Briantiz spune:

  mexican drugstore online: mexican rx online – mexican mail order pharmacies mexicanpharmacy.company

 168. DerekFrurl spune:

  https://indiapharmacy.pro/# Online medicine order indiapharmacy.pro

 169. Richardcax spune:

  http://mexicanpharmacy.company/# mexico drug stores pharmacies mexicanpharmacy.company

 170. Briantiz spune:

  legit canadian pharmacy online: canadian pharmacy no rx needed – escrow pharmacy canada canadapharmacy.guru

 171. DerekFrurl spune:

  http://mexicanpharmacy.company/# mexican border pharmacies shipping to usa mexicanpharmacy.company

 172. Davidcow spune:

  precription drugs from canada: recommended canadian pharmacies – canadian mail order pharmacy canadapharmacy.guru

 173. Briantiz spune:

  reputable mexican pharmacies online: buying from online mexican pharmacy – reputable mexican pharmacies online mexicanpharmacy.company

 174. DerekFrurl spune:

  https://indiapharmacy.pro/# top online pharmacy india indiapharmacy.pro

 175. Richardcax spune:

  http://canadapharmacy.guru/# online canadian pharmacy canadapharmacy.guru

 176. Briantiz spune:

  Online medicine order: best india pharmacy – indian pharmacy online indiapharmacy.pro

 177. Davidcow spune:

  buy medicines online in india: pharmacy website india – online shopping pharmacy india indiapharmacy.pro

 178. DerekFrurl spune:

  https://mexicanpharmacy.company/# mexico pharmacies prescription drugs mexicanpharmacy.company

 179. Briantiz spune:

  indian pharmacy online: buy medicines online in india – online pharmacy india indiapharmacy.pro

 180. DerekFrurl spune:

  http://indiapharmacy.pro/# buy medicines online in india indiapharmacy.pro

 181. Richardcax spune:

  https://indiapharmacy.pro/# online pharmacy india indiapharmacy.pro

 182. Briantiz spune:

  medicine in mexico pharmacies: mexico drug stores pharmacies – mexico pharmacies prescription drugs mexicanpharmacy.company

 183. DerekFrurl spune:

  http://canadapharmacy.guru/# pharmacy in canada canadapharmacy.guru

 184. Davidcow spune:

  my canadian pharmacy: best canadian pharmacy to buy from – canadian pharmacies canadapharmacy.guru

 185. DerekFrurl spune:

  http://canadapharmacy.guru/# cross border pharmacy canada canadapharmacy.guru

 186. Briantiz spune:

  best india pharmacy: cheapest online pharmacy india – indian pharmacies safe indiapharmacy.pro

 187. Davidcow spune:

  canadian compounding pharmacy: pharmacy canadian – legitimate canadian pharmacy online canadapharmacy.guru

 188. DerekFrurl spune:

  https://indiapharmacy.pro/# indianpharmacy com indiapharmacy.pro

 189. Briantiz spune:

  safe canadian pharmacy: canadian pharmacy ltd – canadian pharmacy victoza canadapharmacy.guru

 190. Robertoccar spune:

  buy cheap propecia without rx: order cheap propecia no prescription – generic propecia tablets

 191. Jamesvusty spune:

  http://prednisone.digital/# prednisone 10mg online

 192. Robertoccar spune:

  cost cheap propecia without prescription: buy generic propecia without prescription – propecia otc

 193. Jamesvusty spune:

  http://prednisone.digital/# can i buy prednisone online without a prescription

 194. Jamesvusty spune:

  http://prednisone.digital/# online prednisone

 195. Timothyscump spune:

  how to get amoxicillin over the counter: purchase amoxicillin 500 mg – amoxicillin 500mg capsule cost

 196. Robertoccar spune:

  doxycycline 150 mg: doxycycline 50 mg – order doxycycline online

 197. Jamesvusty spune:

  https://amoxil.world/# amoxicillin online no prescription

 198. Robertoccar spune:

  where to get clomid pills: order cheap clomid without a prescription – how to get generic clomid without insurance

 199. Robertoccar spune:

  order cheap clomid without a prescription: can i order generic clomid price – where can i buy cheap clomid without rx

 200. Jamesvusty spune:

  http://propecia.sbs/# order generic propecia without prescription

 201. Robertoccar spune:

  doxy: generic doxycycline – doxycycline 500mg

 202. Jamesvusty spune:

  http://doxycycline.sbs/# 200 mg doxycycline

 203. Robertoccar spune:

  where can i buy amoxicillin online: amoxicillin price without insurance – amoxicillin 250 mg capsule

 204. Jamesvusty spune:

  https://doxycycline.sbs/# where to purchase doxycycline

 205. Robertoccar spune:

  buy doxycycline online: buy doxycycline 100mg – doxycycline monohydrate

 206. Jamesvusty spune:

  https://prednisone.digital/# prednisone 7.5 mg

 207. DavidJem spune:

  http://indiapharm.guru/# best online pharmacy india

 208. CharlesZiz spune:

  canadian mail order pharmacy: Prescription Drugs from Canada – canadian pharmacy oxycodone

 209. DavidJem spune:

  http://withoutprescription.guru/# 100mg viagra without a doctor prescription

 210. CharlesZiz spune:

  canadian drug pharmacy: Legitimate Canada Drugs – canadian pharmacy near me

 211. CharlesZiz spune:

  indian pharmacies safe: mail order pharmacy india – indian pharmacy

 212. DavidJem spune:

  http://withoutprescription.guru/# viagra without doctor prescription

 213. CharlesZiz spune:

  best otc ed pills: top erection pills – male ed pills

 214. CharlesZiz spune:

  prescription without a doctor’s prescription: non prescription erection pills – how to get prescription drugs without doctor

 215. DavidJem spune:

  https://indiapharm.guru/# buy medicines online in india

 216. AnthonyTaf spune:

  generic viagra without a doctor prescription: prescription drugs – buy prescription drugs without doctor

 217. CharlesZiz spune:

  ed meds online: cheapest ed pills – buy ed pills online

 218. DavidJem spune:

  https://edpills.icu/# best ed pills non prescription

 219. Willieturne spune:

  buy cheap propecia prices: buying cheap propecia without dr prescription – buy propecia

 220. CharlesZiz spune:

  buying from online mexican pharmacy: buying prescription drugs in mexico online – mexican pharmaceuticals online

 221. JosephCOM spune:

  sildenafil 100 paypal: order sildenafil citrate online – sildenafil citrate 100mg tablets

 222. Timothyvioto spune:

  tadalafil 5mg canada: generic tadalafil india – tadalafil cheap

 223. RichardOrbip spune:

  Levitra generic best price Levitra 20 mg for sale Levitra tablet price

 224. JuliusPouff spune:

  http://sildenafil.win/# sildenafil online price

 225. Timothyvioto spune:

  tadalafil 5mg in india: cialis tadalafil – tadalafil uk pharmacy

 226. RichardOrbip spune:

  how to cure ed new treatments for ed ed pills comparison

 227. Williamuncef spune:

  https://edpills.monster/# male ed pills

 228. JosephCOM spune:

  Generic Levitra 20mg: Levitra tablet price – Cheap Levitra online

 229. Timothyvioto spune:

  Vardenafil price: п»їLevitra price – Levitra tablet price

 230. Williamuncef spune:

  http://tadalafil.trade/# buy tadalafil online canada

 231. JuliusPouff spune:

  http://levitra.icu/# Levitra 10 mg buy online

 232. JosephCOM spune:

  Generic Levitra 20mg: Levitra 20 mg for sale – Generic Levitra 20mg

 233. RichardOrbip spune:

  buy kamagra online usa sildenafil oral jelly 100mg kamagra sildenafil oral jelly 100mg kamagra

 234. Jamesedisp spune:

  http://doxycycline.forum/# buy doxycycline south africa

 235. Scottnak spune:

  doxycycline online singapore: Doxycycline 100mg buy online – doxycycline online australia

 236. CharlesJouse spune:

  buy cheap amoxicillin online buy amoxil amoxicillin 825 mg

 237. Jamesedisp spune:

  https://doxycycline.forum/# doxycycline hyc

 238. Scottnak spune:

  amoxicillin online pharmacy: purchase amoxicillin online – can you buy amoxicillin over the counter canada

 239. VernonAnymn spune:

  doxycycline brand name india: doxycycline 100mg tablets – doxycycline 500mg price in india

 240. CharlesJouse spune:

  Website Doxycycline 100mg buy online doxycycline in usa

 241. Scottnak spune:

  buy zithromax canada: buy cheap generic zithromax – zithromax over the counter

 242. Jamesedisp spune:

  https://azithromycin.bar/# can you buy zithromax online

 243. CharlesJouse spune:

  doxycycline 100 Buy doxycycline 100mg doxycycline nz

 244. VernonAnymn spune:

  zestoretic: buy lisinopril – prinivil lisinopril

 245. Scottnak spune:

  order doxycycline online: doxycycline tablets for sale – cost doxycycline tablets uk

 246. Jamesedisp spune:

  http://azithromycin.bar/# buy generic zithromax no prescription

 247. CharlesJouse spune:

  azithromycin zithromax zithromax antibiotic buy zithromax no prescription

 248. Scottnak spune:

  how to buy amoxicillin online: amoxil for sale – how to get amoxicillin over the counter

 249. Jamesedisp spune:

  https://ciprofloxacin.men/# ciprofloxacin generic price

 250. VernonAnymn spune:

  generic amoxil 500 mg: amoxil for sale – buy amoxicillin over the counter uk

 251. Jamesedisp spune:

  http://lisinopril.auction/# drug prices lisinopril

 252. Scottnak spune:

  buy cipro online: Get cheapest Ciprofloxacin online – buy cipro

 253. Jamespheni spune:

  https://ordermedicationonline.pro/# canada drugs no prescription

 254. RobertWrelp spune:

  canada pharmacy: is canadian pharmacy legit – canadian pharmacies compare

 255. Jamespheni spune:

  http://ordermedicationonline.pro/# reliable canadian pharmacy

 256. DanielAGOCA spune:

  pharmacy drug store online pharmacy usa mail order canadian drugs

 257. RobertWrelp spune:

  price prescriptions: buy drugs online safely – best mexican online pharmacies

 258. RichardSot spune:

  medication from mexico pharmacy: mexican pharmacy online – buying prescription drugs in mexico online

 259. RobertWrelp spune:

  mail order drug store: online meds – overseas pharmacies shipping to usa

 260. Jamespheni spune:

  https://indiapharmacy.site/# top 10 online pharmacy in india

 261. Michaelcyday spune:

  https://gabapentin.life/# neurontin 300 mg pill

 262. MichaelTah spune:

  generic ventolin medication: Ventolin inhaler – ventolin without prescription

 263. Michaelcyday spune:

  https://clomid.club/# can i buy generic clomid

 264. MichaelTah spune:

  ventolin price australia: Ventolin inhaler online – purchase ventolin inhaler online

 265. Michaelcyday spune:

  http://wellbutrin.rest/# generic wellbutrin 300

 266. MichaelTah spune:

  wellbutrin: buy wellbutrin – wellbutrin 150 mg generic

 267. Michaelcyday spune:

  http://gabapentin.life/# buy neurontin canadian pharmacy

 268. MichaelTah spune:

  150 wellbutrin tablets: buy wellbutrin – wellbutrin price without insurance

 269. Michaelcyday spune:

  http://gabapentin.life/# buy generic neurontin

 270. MichaelTah spune:

  wellbutrin sr: Wellbutrin prescription – wellbutrin xl

 271. Michaelcyday spune:

  http://paxlovid.club/# Paxlovid over the counter

 272. MichaelTah spune:

  ventolin prescription cost: buy Ventolin inhaler – buy ventolin inhaler online

 273. TerryNearm spune:

  farmacia online miglior prezzo dove acquistare cialis online sicuro comprare farmaci online con ricetta

 274. SidneySaf spune:

  http://avanafilit.icu/# farmacia online

 275. SonnyUrino spune:

  siti sicuri per comprare viagra online: viagra consegna in 24 ore pagamento alla consegna – viagra ordine telefonico

 276. TerryNearm spune:

  comprare farmaci online all’estero kamagra oral jelly consegna 24 ore farmacia online

 277. SidneySaf spune:

  https://sildenafilit.bid/# cialis farmacia senza ricetta

 278. SonnyUrino spune:

  farmacia online miglior prezzo: kamagra – farmacie online sicure

 279. TerryNearm spune:

  acquistare farmaci senza ricetta farmacia online migliore farmaci senza ricetta elenco

 280. TerryNearm spune:

  viagra 50 mg prezzo in farmacia viagra online siti sicuri viagra generico prezzo piГ№ basso

 281. SidneySaf spune:

  http://kamagrait.club/# acquistare farmaci senza ricetta

 282. SonnyUrino spune:

  alternativa al viagra senza ricetta in farmacia: viagra consegna in 24 ore pagamento alla consegna – viagra 100 mg prezzo in farmacia

 283. TerryNearm spune:

  acquisto farmaci con ricetta farmacia online piu conveniente farmacia online migliore

 284. SidneySaf spune:

  https://avanafilit.icu/# farmacia online piГ№ conveniente

 285. TerryNearm spune:

  farmaci senza ricetta elenco kamagra oral jelly farmacia online senza ricetta

 286. SonnyUrino spune:

  comprare farmaci online con ricetta: kamagra gel – farmacia online senza ricetta

 287. MarioJaw spune:

  farmacia online 24 horas: comprar cialis online sin receta – farmacia online madrid

 288. JasonCot spune:

  http://tadalafilo.pro/# farmacia online 24 horas

 289. Eddiebok spune:

  farmacias online baratas Levitra precio п»їfarmacia online

 290. MarioJaw spune:

  farmacia online internacional: vardenafilo – farmacias online seguras

 291. Eddiebok spune:

  farmacia envГ­os internacionales Cialis generico farmacias online seguras

 292. MarioJaw spune:

  farmacia online 24 horas: comprar kamagra en espana – farmacia 24h

 293. JasonCot spune:

  https://vardenafilo.icu/# farmacia online 24 horas

 294. Eddiebok spune:

  farmacia 24h Levitra 20 mg precio farmacias baratas online envГ­o gratis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.