Forumului Tinerilor Seropozitivi 2006 – Bucuresti

Motto:
“Facem un pas înainte în combaterea discriminării, venim să stăm de vorbă, să transmitem mesajul nostru şi să răspundem la întrebări. Venim în primul rând să ne vedeţi: suntem normali, ţinem ochii sus, suntem tineri responsabili, ne cunoaştem drepturile, dar şi obligaţiile, ne protejăm şi îi protejam pe cei din jurul nostru.
LUPTĂM ÎMPOTRIVA A TOT CE ÎNSEAMNĂ HIV/SIDA
Ne dorim multe lucruri, mai ales iubire. Vrem să avem parte de înţelegere şi afectivitate, avem o viaţă şi ştim să o trăim poate mai bine decât ceilalţi, ne bucurăm din plin de fiecare moment şi savurăm fiecare clipă. Deşi nu avem prea mult timp, suntem primii care observăm copacii când înfloresc, păsările care vin şi timpul care trece. Viaţa este frumoasă dacă ştii să o traieşti şi dacă eşti lăsat să faci ceea ce ţti doreşti. Asta ne dorim şi noi, să fim lasaţi să ne trăim viaţa.
Sperăm ca aceste lucruri să se schimbe şi mai sperăm să avem un viitor destul de roz unde vom fi acceptaţi aşa cum suntem. Cu sau fără HIV tot oameni suntem, aşa că nu vrem diferenţe între noi!”

(Un membru al Reţelei de Tineri Activişti UNOPA „Luptatorii”)

Reprezentanţii reţelelor de tineri seropozitivi (formale sau informale) din România, alături de invitaţi din străinătate, s-au reunit în perioada 14 -15 iulie 2005, în Sala de Conferinţe a Casei ONU cu ocazia Forumului Tinerilor Seropozitivi 2006, eveniment organizat de către Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Infectate/Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu UNICEF România. Forumul a fost un eveniment în premieră ăn România deoarece a adus împreuna reprezentanţii tinerilor seropozitivi care activează în diferite organizaţii reprezentative pentru sectorul HIV/SIDA.
Scopul Forumului Tinerilor Seropozitivi 2006 a fost acela de a încuraja dialogul şi schimbul de experienţă între tinerii infectaţi/afectaţi de HIV/SIDA şi de a creşte capacitatea reţelei adulţilor seropozitivi de a oferi sprijin adolescenţilor/tinerilor seropozitivi.

Obiectivele evenimentului au inclus:
– Încurajarea dialogului şi a schimbului de experienţă între tinerii infectaţi/afectaţi de HIV/SIDA;
– Promovarea cooperării/colaborării între diverse reţele (formale sau informale) ale tinerilor seropozitivi din România şi din regiune;
– Creşterea capacităţii reţelelor tinerilor seropozitivi din România de a planifica şi de a dezvolta activităţi tip advocacy la nivel naţional şi regional;
– Creşterea capacităţii reţelei adulţilor seropozitivi de a oferi sprijin adolescenţilor/tinerilor seropozitivi.

Rezultatele aşteptate la finalul Forumului au fost:
– Stabilirea unor parteneriate între reţelele tinerilor seropozitivi;
– O mai bună înţelegere a rolului pe care tinerii seropozitivi îl au în derularea de activităţi/campanii tip advocacy;
– O mai bună înţelegere a oportunităţilor şi provocărilor în lucru cu adolescenţii cu risc de infectare HIV;
– Identificarea de modele de bună practică existente;
– Schimb de experienţă între reţelele tinerilor seropozitivi;
– Perspective/planuri de viitor

La eveniment au participat un numar de 32 tineri seropozitivi, cu vârste între 15-25 ani, reprezentând diferite reţele ale tinerilor infectaţi/afectaţi de HIV/SIDA din România şi din regiune:
– Reţeaua de Tineri Activişti UNOPA, “Luptătorii”
– Reţeua de tineri care activează în cadrul celor 3 Cluburi ale Tinerilor coordonate de Fundaţa „Alături de Voi” (ADV)
– Reţeua de tineri din cadrul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS)
– Reţeua Regională de combatere a excluderii sociale a tinerilor afectati de HIV/SIDA (SEYPA) – coordonată de Romanian Angel Appeal (RAA)
– Asociaţia pentru apărarea drepturilor, reintegrării sociale a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA „CREDINŢA” – organizaţie republicană obştească din Republica Moldova
– Reţeaua Internaţională a tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA „Young Positives” (Olanda) – afiliată reţelei internaţionale a persoanelor seropozitive (GNP+)

Aşteptările participanţilor la Forum au fost:
– să se poată exprima liber şi să poată vorbi deschis despre problemele lor;
– să afle mai multe informaţii despre alte reţele ale tinerilor seropozitivi;
– să se creeze legături de colaborare şi parteneriate între reţele;
– să facă schimb de experienţă între reţelele participante şi între tinerii participanţi;
– să înveţe unii de la alţii;
– să existe o cât mai bună colaborare între participanţi;
– să stabilească relaţii cu reţelele din România şi cu cele internaţionale;
– să dezvolte planuri de acţiune comune.

Pricipalele subiecte de discuţie abordate în cadrul Forumului au fost:
1. Care sunt principalele activităţi derulate de reţelele tinerilor seropozitivi din Romania şi din regiune;
2. Care sunt problemele cu care se confrunta reţelele tinerilor infectaţi/afectaţi de HIV/SIDA;
3. Adolescenţii cu risc crescut de infectare HIV;
4. Care este rolul reţelelor naţionale şi regionale în activităţi tip advocacy pentru integrarea tinerilor seropozitivi;
5. Care este rolul tinerilor infectaţi/afectaţi de HIV/SIDA în conştientizarea comunităţii cu privire la stigma şi discriminarea tinerilor seropozitivi.
Forumul a inclus 7 sesiuni de lucru, fiecare sesiune cuprinzând prezentări, discuţii şi ateliere de lucru pe teme privind prevenirea infecţiei cu HIV şi combaterea stigmei şi discriminării persoanelor seropozitive. Discuţiile din timpul seminarului au fost concentrate pe identificarea unor soluţii eficiente pentru stimularea implicării tinerilor infectaţi/afectaţi HIV/SIDA în luarea deciziilor privitoare la politici sau programe de acces universal la tratament, acces la informare sau educaţie şi formare de abilităţi.

Download informatia completa





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.