Pacientii bolnavi de HIV/SIDA, fara tratament

In mai multe judete din tara nu mai exista medicamente din schemele terapeutice pentru infectia cu HIV/SIDA. Asta pentru ca fondurile alocate la inceputul anului au fost insuficiente si, drept urmare, au fost epuizate. Astazi, 13 aprilie 2010, reprezentantii UNOPA se intalnesc cu Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, pentru a discuta situatia ingrijoratoare a persoanelor infectate cu HIV/SIDA.

„Cu domnul ministru nu am reusit sa vorbim. Avem o buna comunicare cu domnul Streinu-Cercel, care speram sa ne dea astazi niste vesti bune. Problema este la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care nu aloca fondurile necesare”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro, directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre (foto).

Printre judetele aflate in aceasta situatie se numara Timis, Sibiu, Brasov, Mures, Covasna, Harghita, Prahova, Suceava, Iasi. Mai sunt judete unde UNOPA nu are reprezentanti si in care este posibil sa existe situatii asemanatoare. Astfel, pacientii au fost obligati sa intrerupa tratamentul, ceea ce nu reprezinta o solutie.

„Este practic o mare tampenie. Dupa o investitie de ani de zile, sanatatea lor se duce pe apa sambetei prin balbaielile Ministerului Sanatatii. Probabil peste vreo luna vor trimite banii pe 2010, si aia insuficienti. Sunt niste balbaieli repetate care nu fac decat sa dezvolte rezistenta pacientilor la tratament si implicit la epuizarea alternativelor de tratament”, a explicat Iulian Petre.

Situatie asemanatoare si in 2009

Cam in aceeasi perioada a anului trecut, persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA au fost nevoite sa-si intrerupa tratamentul timp de doua luni, din motive asemanatoare. Acest fapt a cauzat chiar si decesul anumitor pacienti, in conditiile renuntarii totale la tratament.

„E foarte greu sa discerni intre ce s-a intamplat in acea luna fara tratament si ce s-a intamplat cu sanatatea pacientului care oricum e subreda. Intreruperile de tratament determina multi pacienti sa renunte la medicatie, ceea ce nu duce decat la moarte”, a precizat directorul executiv al UNOPA.

Costul tratamentului: intre 500 si 2.000 euro lunar

In cazul in care autoritatile nu aloca fondurile necesare achizitionarii medicamentelor, pacientii infectati cu HIV/SIDA nu au alta optiune decat sa-si intrerupa tratamentul. Si asta pentru ca medicatia este costisitoare, iar acestia nu-si permit sa-si cumpere singuri medicatia.

„De multe ori am primit ajutor din partea companiilor farmaceutice care au intervenit punctual si au ajutat in acest sens pacientii, insa nu este suficient”, a mai mentionat Iulian Petre.

Cat l-ar costa pe un pacient de HIV/SIDA tratamentul necesar? „Depinde de schema de tratament si variaza intre 500 si 2.000 de euro, dupa cum spunea prof. Streinu-Cercel”, a conchis reprezentantul UNOPA.

In momentul de fata, in Romania exista aproximativ 7.000 de persoane pe tratament antiretroviral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.