Sistemul de coplata pentru serviciile medicale – inca un bir pentru pacienti

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) este cea mai mare organizatie din Romania care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor cu afectiuni cronice, reunind in randurile ei 6 federatii nationale ale asociatiilor pacientilor cu afectiuni cronice:
1. FEDERATIA ASOCIATIILOR BOLNAVILOR DE CANCER DIN ROMANIA
2. UNIUNEA NATIONALA A ORGANIZATIILOR PERSOANELOR AFECTATE DE HIV/SIDA (UNOPA)
3.  FEDERATIA ASOCIATIILOR DIABETICILOR DIN ROMANIA
4.  ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA
5.  ALIANTA NATIONALA PENTRU BOLI RARE ROMANIA
6. ASOCIATIA NATIONALA A HEMOFILICILOR DIN ROMANIA
COPAC este cea mai mare organizatie a pacientilor din Romania, cu peste 1.5 milioane de membri in randul organizatiilor membre. Desi este o organizatie tanara, infiintata in anul 2008, ea reuneste in cadrul ei experienta organizatiilor membre si isi doreste sa fie o voce unitara a pacientilor cu afectiuni cronice din Romania.
COPAC a luat act cu ingrijorare de declaratiile recente ale domnului Ion Bazac – Ministrul Sanatatii privitoare la sistemul de coplata pentru serviciile medicale si se opune ferm acestei decizii, luate fara o analiza clara a impactului acestei masuri asupra pacientilor si a unei dezbateri publice reale in acest sens. Nu putem vorbi despre importarea de modele din alte tari, trebuie analizate foarte amanuntit conditiile, factorii si traditiile in care acest sistem se doreste a fi implementat. Fara o colaborare stransa in elaborarea acestor politici cu insasi pacientii, factorii responsabili nu pot sa construiasca un sistem de sanatate performant.
Vorbim in Romania de un sistem al asigurarilor de sanatate impus de stat care obliga fiecare contribuabil sa plateasca asigurarea la stat, neexistand varianta optiunii intre asigurarea la stat si asigurarea privata. Vorbim de un nou sistem de coplata in conditiile in care acest sistem exista deja, intrun sistem sanitar care obliga pacientii sa-si cumpere aproape totul atunci cand apeleaza la serviciile medicale: de la mancarea pe perioada spitalizarii pana la kituri si reactivi pentru analize care sunt, “teoretic”, gratuite. In aceste conditii sistemul de coplata nu poate fi considerat decat inca un bir pe care romanii trebuie sa-l plateasca, fara nici un efect asupra calitatii serviciilor de care asiguratul va beneficia.
COPAC invita toata societatea civila, organizatiile care reprezinta pacientii sa isi sustina public parerile despre intentiile Ministerului Sanatatii, astfel incat acest demers sa fie stopat sau inlocuit cu un demers mai amplu, care sa asigure in primul rand calitatea normala a serviciilor medicale si abia apoi sa se gandesca sistemul de coplata.

Cu stima,
Cezar Irimia – Presedinte COPAC – 0723 240 223
Cristian Rosu – Vicepresedinte COPAC

 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.