Terapia Antiretrovirala

CE E BINE SA INTREBATI DOCTORUL INAINTE DE A INCEPE TERAPIA ANTIRETROVIRALA.

Este foarte important să vă alegeţi terapia ARV potrivită. Precum fiecare persoană este diferită, la fel şi o schemă terapeutică este potrivită doar pentru unii pacienţi.

Acest articol vă poate ajuta în a cunoaşte ce întrebări să-i puneţi doctorului dumneavoastră despre TARV. O discuţie cu doctorul dumneavoastră este esenţială pentru a vă decide ce combinaţie să vă alegeţi. Împreună puteţi hotărî ce schemă vi se potriveşte.

Este important să vorbiţi deschis cu medicul dumneavoastră. Acelaşi lucru este valabil şi pentru sora medicală, asistentul social, medicul nutriţionist, farmacist, şi în unele cazuri cu angajatorul dumneavoastră. Toţi vor să vă ajute. Doctorul infecţionist şi medicul de familie sunt primele persoane care va pot ajuta daca aveţi orice nelămurire despre TARV.

INTRODUCERE DESPRE HIV

TERAPIA ARV NU VINDECA INFECTIA CU HIV SAU SIDA ŞI NU REDUCE RISCUL DE A TRANSMITE VIRUSUL CELORLALTE PERSOANE.

CUM ACTIONEAZA MEDICAMENTELE PENTRU HIV

Atunci când HIV atacă o celula CD 4, o transformă pe aceasta într-o “fabrică” de producţie a HIV. Două categorii de medicamente antiretrovirale pot opri acest proces de multiplicare. Acestea sunt: inhibitori nucleoside reverse transcriptază (NRTI) şi inhibitori non-nucleoside reverse transcriptază (NNRTI). Într-un fel ele opresc HIV să-şi pună amprenta şi opresc procesul de multiplicare al virusului. Totodată ele stopează multiplicarea menţinând virusul la acelaşi nivel.
A treia categorie de medicamente este cea a inhibitorilor de protează (PI). Aceste medicamente blochează ultimul pas chiar înainte ca ‘’ pachetul ‘’ virusului să fie asamblat. Făcând acest lucru, inhibitorii de protează opresc ca aceste pachete să infecteze alte celule CD 4.

1. Este necesar sa luam o combinaţie de medicamente antiretrovirale ?

Da. E nevoie de cel puţin trei medicamente ARV diferite pentru a stopa creşterea nivelului virusului în corp. Administrarea de mai multe medicamente în acelaşi timp se numeşte ‘’terapie combinată ‘’. Acest tip de terapie de obicei include medicamente ce acţionează diferit.
Anumiţi experţi cred că o foarte bună combinaţie este un inhibitor de protează cu doua nucleoside reverse transcriptază. Aceasta combinaţie uneşte două categorii de medicamente şi opreşte multiplicarea virală, atacând virusul pe ambele parţi. Ar fi bine să discutaţi despre terapia combinată cu doctorul dumneavoastră.

2. De ce este diferita terapia combinata fata celelalte terapii ?

Sunt trei familii sau categorii de medicamente ARV care sunt accesibile in prezent : NRTI, NNRTI si PI. Fiecare categorie acţionează diferit. De asemenea, sunt diferente intre medicamentele ce aparţin aceleiaşi familii.

Modul cum reacţionează un pacient la un anume medicament depinde de pacient cât şi de medicament în sine. Este important să discutaţi cu doctorul dumneavoastră care combinaţie de medicamente este potrivită pentru dumneavoastră. Combinaţiile sunt croite pentru a vă satisface nevoile individuale.

3.Cum rămâne cu efectele secundare ?

Toate medicamentele ARV au efecte secundare. Anumite efecte secundare sunt mai periculoase dacă pacientul are probleme de sănătate. Anumite efecte secundare sunt asociate cu anumite categorii de medicamente, sau cu anumite medicamente ce aparţin unei categorii.

Întrebaţi-vă doctorul infecţionist şi medicul de familie. Ei va pot explica ce efecte secundare au unele medicamente sau unele categorii de medicamente. De asemenea ei va pot spune ce efecte secundare are fiecare medicament dintr-o categorie anume. Daca suferiţi orice efect secundar, informaţi-vă doctorul. In unele cazuri, unele efecte secundare pot fi tratate sau pot dispare.

4. Cum rămâne cu analizele de laborator ?

Unele analize de laborator pot suferi modificări atunci când pacientul urmează TARV. De exemplu, poate fi o creştere a anumitor componenţi chimici (enzime) in ficat. Nivelul zaharului din sânge (glucoza) poate creste de asemenea. Colesterolul sau grăsimile din sânge (trigliceridele) pot creste şi ele.

Comandând anumite teste, medicul dumneavoastră vă poate monitoriza terapia. Dacă este necesar, el va poate face schimbări în terapie.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate cere anumite analize de laborator pentru a înţelege cât de bine acţionează terapia combinată. Pentru acest lucru se fac doua teste. Primul măsoară numărul virusului (încărcătura virală). Al doilea măsoară numărul celulelor CD 4 din corpul dumneavoastră. Aceste teste sunt folosite la începutul terapiei. Sunt de asemenea folosite periodic odată ce aţi început terapia.

Medicul dumneavoastră vă poate explica ce analize de laborator trebuie să faceţi şi când aveţi nevoie de ele.

5. Cum interacţionează cu celelalte medicamente ?

Medicul dumneavoastră va hotărî ce combinaţie vi se potriveşte. Anumite medicamente ARV nu pot fi luate împreună. Acest lucru se datorează faptului că ele pot interacţiona unele cu altele.

Medicamentele ARV pot interacţiona de asemenea cu alte medicamente. Aceste interacţiuni pot fi foarte periculoase, sau chiar fatale.

Este important sa va informaţi medicul despre TOATE medicamentele pe care le luaţi. Aceasta include produse pe care le luaţi fără prescripţie, cum ar produse naturiste sau droguri.

Daca luaţi metadonă pentru dependenţă de heroina, întrebaţi dacă o puteţi lua împreuna cu TARV.

Sa nu va fie teama sa va întrebaţi medicul despre droguri de asemenea, incluzând aici si heroina, crackul, extasy, si altele. Ele pot avea o interacţiune imprevizibilă şi foarte periculoasă cu medicamentele pentru HIV. De asemenea, alcoolul poate interacţiona cu medicamentele.

Amintiţi-vă, ca pentru a vă ajuta, medicul şi dumneavoastră trebuie să aveţi o bună comunicare.

6. Pot lua TARV in timp ce sunt însărcinată?

Daca credeţi că sunteţi însărcinata sau dacă vă doriţi să aveţi un copil, spuneţi acest lucru medicului dumneavoastră. Acest lucru poate afecta recomandările medicului dumneavoastră. Anumite medicamente pot reduce riscul ca copilul dumneavoastră să fie infectat. (Mamele sunt sfătuite să nu alăpteze la sân nou născuţii). Acest lucru ajută ca copilul să nu fie infectat cu HIV, precum şi posibilele efecte secundare.

Doar câteva medicamente ARV au fost testate pe femei însărcinate. Dumneavoastră şi medicul dumneavoastră trebuie să discutaţi despre riscurile si beneficiile administrării TARV pe perioada sarcinii.

7. Câte pastile trebuie să iau zilnic ?

Depinde de combinaţia pe care o luaţi. Poate fi mai uşor pentru dumneavoastră dacă luaţi mai puţine pastile odată. Puteţi să alegeţi să luaţi toate pastilele odată. De asemenea, poate fi mai uşor dacă luaţi medicamentele la anumite ore din zi.

Este foarte important să vă întrebaţi medicul infecţionist când trebuie să vă luaţi medicamentele.

8. Trebuie să mănânc sau să evit unele alimente ?

Când începeţi TARV întrebaţi medicul despre instrucţiuni speciale cu anumite alimente sau lichide. Anumite medicamente trebuie luate pe stomacul gol pentru a fi eficiente. Altele trebuie luate cu mâncare sau cu anumite alimente. Mulţi pacienţi iau pastilele la masă, astfel amintindu-şi mereu că trebuie să le ia.

9. Cum pot fi sigur că îmi amintesc să îmi iau terapia ?

Vi se poate părea un lucru uşor sau amuzant, dar e bine să ştiţi că a uita să iei medicamentele este un lucru frecvent. Din nefericire, TARV se poate sa nu mai acţioneze dacă uitaţi sa o luaţi.

Pentru a vă ajuta să nu uitaţi, cereţi medicului sau asistentei idei. Discutaţi cu prietenii sau cu alţi pacienţi ce iau TARV. Daca sunteţi membrul unui grup de suport, întrebaţi-i şi pe aceştia.

Câteva sugestii :
-Luaţi TARV la aceleaşi ore din zi.
-Formaţi un grup de prieteni cu care să vă sunaţi şi să vă amintiţi reciproc.
-Cereţi ajutorul familiei.
-Puneţi-vă o alarmă.
-Plănuiţi-vă să luaţi medicamentele la un anumit eveniment din zi – când ridicaţi corespondenţa, când priviţi emisiunea TV preferată, când vă duceţi copilul la culcare.
-Lipiţi note-pad-uri unde le puteţi vedea pe tot timpul zilei.
-Aveţi grija pe parcursul week-end-ului sau vacanţelor. Dacă obiceiurile dumneavoastră se schimba, veţi avea nevoie de noi moduri de a vă aminti să luaţi medicamentele.

Dacă aveţi probleme, cereţi doctorului dumneavoastră să vă dea o combinaţie mai uşoară.

10. Medicamentele trebuie păstrate într-un mod special ?

Anumite medicamente din TARV trebuie păstrate la frigider. Altele pot fi păstrate la temperatura camerei. Altele trebuie păstrate in ambalajul original. Medicul dumneavoastră vă poate da informaţii despre păstrarea medicamentelor.

Articol oferit cu amabilitatea Abbott Laboratories. Traducerea si adaptarea Diana Illisch. Daca aveti nelamuriri sau doriti sa aflati informatii noi intrati pewww.en.unopa.ro/forum


Dacă vrei să ai o atitudine corectă faţă de sănătatea ta, este bine să faci o vizită medicală o dată pe an şi să îţi faci analizele periodic. Dacă vrei să fii sigur despre statutul tău medical şi vrei să afli mai multe despre infecţia HIV, există o modalitate foarte uşoara şi anume efectuarea unui test HIV. Dacă vrei să faci ceva util pentru a combate epidemia HIV, testează-te şi evită comportamentele de risc!

Testul poate depista existenţa anticorpilor anti-HIV, ceea ce înseamnă că persoana respectivă a fost infectată cu HIV (organismul care a fost infectat cu HIV produce anticorpi pentru a se apăra), situaţie în care se spune că testul a ieşit pozitiv. Dacă nu se evidenţiază anticorpi anti-HIV însemnă că testul este HIV negativ. Perioada de incubaţie a virusului HIV, în care organismul poate fi infectat dar nu produce anticorpi anti-HIV care să poată fi detectaţi cu ajutorul testelor HIV, poate varia între 3 şi 6 luni. De aceea, pentru a avea certitudinea unui rezultat corect al testului HIV, trebuie să repeţi testul după 6 luni şi să adopţi un comportament responsabil faţă de protejarea propriei sănătăţi.

Nici o persoană nu poate fi obligată să facă testul HIV. Acesta se efectuează doar la cererea persoanei. Există însă şi situaţii prevăzute expres de legislaţia în vigoare (ex. înainte de căsătorie), în care persoana este obligată să facă testul HIV, pentru a evita riscul de răspândire.

Fiecare persoană are dreptul la confidenţialitatea rezultatului şi la consiliere înainte de a efectua testul (pentru a fi informată despre ce înseamnă HIV şi SIDA, precum şi despre semnificaţia unui rezultat pozitiv sau negativ al testului) şi post testare (persoana poate beneficia de consiliere psihologica după aflarea rezultatului). Depistarea din timp a infecţiei sporeşte şansele combaterii ei şi împiedică răspândirea virusului. Cu tratamentele anti-retrovirale actuale, infecţia HIV poate fi combătută eficient şi o persoană poate trăi cu HIV o perioadă indefinită, cu condiţia de a-şi lua tratamentul la timp şi de a duce o viaţă sănătoasă.

În unele cabinete medicale se percep taxe pentru efectuarea testului HIV, dar există şi centre care efectuează aceasta analiză gratuit. Pentru a afla mai multe despre centrele de testare din zona ta, dă click aici.

 





Un răspuns la “Terapia Antiretrovirala”

  1. KelVarp spune:

    40 Mg Levitra Pills On Line For Sale Discount Clobetasol Amex Worldwide Cialis Cialis Von Cipla Cheapest Levitra Plus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.